Wat en wie zit erachter?

GetAttachment (Kopie)Zoals zoveel bedrijfstakken verkeert ook de journalistieke sector in zwaar weer. Veel uitgevers hebben al moeten bezuinigen en reorganiseren. Toen ik nog als redacteur/verslaggever werkzaam was voor verschillende lokale en regionale nieuwsbladen (van dezelfde uitgever), zagen we al van ver aankomen dat het management fors zou ingrijpen. Er moest gehakt worden en waar gehakt wordt, zo luidt het spreekwoord, vallen spaanders. Ik was één van de slachtoffers, al is het deels mijn eigen keuze geweest om van boord te gaan.

Ik ben mijn vroegere werkgever dankbaar dat ik de kans heb gekregen mijn journalistieke loopbaan in de steigers te zetten. Ik moet nu weliswaar opnieuw beginnen, maar daar heb ik veel vertrouwen in. Alle materialen zijn aanwezig om wat al in de steigers stond uit te bouwen. Inwoners van Sliedrecht zijn hongerig naar plaatselijk nieuws. Ze willen constant geïnformeerd worden over wat in hun eigen gemeente, wijk en straat gebeurt.

Deze website, getiteld sliedrechtactueel.nl, heeft maar één doel: de doelgroep (lees: de inwoners van Sliedrecht) zoveel en zo adequaat mogelijk voeden met achtergronden en nieuws. Gewapend met een pager (waarmee 112-nieuws wordt opgevangen), een camera, een kladblok, een pen en tien jaar ervaring als journalist trek ik er sinds 14 februari 2014 (de begindatum) dagelijks op uit. Ik begeef me op bekend terrein aangezien ik bijna vijf jaar in het baggerdorp actief ben geweest als nieuwsjager en politiek verslaggever. Nu pak ik de draad weer op, daarbij het voorbeeld volgend van Peter Stam met wie ik heb samengewerkt bij De Klaroen, een weekblad dat in Alblasserdam en omliggende plaatsen verschijnt.

Peter heeft begin 2010 de stoute schoenen aangetrokken. Hij is – ‘om het gewoon eens uit te proberen’ – een lokale nieuwswebsite begonnen. In vier jaar tijd is zijn site uitgegroeid tot een ongekend succes met gemiddeld ongeveer 250.000 bezoeken en bijna een miljoen paginaweergaves. Niet per jaar, maar per maand! Van dat soort cijfers kan ik nu alleen nog maar dromen, maar ik denk dat dit ook in Sliedrecht van de grond kan komen. Alblasserdammers en Sliedrechters verschillen namelijk niet zoveel van elkaar. Ze zijn beiden sterk gehecht aan hun eigen gemeenschap en willen daar van alles over lezen. Door bovenop het plaatselijke nieuws te zitten (de slogan op mijn visitekaartje) en daar snel en scherp over te berichten en duiding aan te geven wil ik ze op hun wenken bedienen.

Máár daarvoor heb ik, zeker in het begin, wel jullie hulp nodig. Zegt het voort dat ik deze site ben begonnen en geef me een belletje of stuur me een e-mail als je nieuws hebt. Een tweet versturen kan ook. U kunt mij volgen en benaderen via @Sliedrechtvanda.

Tot slot wens ik jullie alvast veel leesplezier. Over een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wat de lijsttrekkers drijft en hoe ze naar verleden, heden en toekomst kijken, kunt u nu al lezen. Ik heb ze aan de tand gevoeld middels uitgebreide vraag/antwoord-interviews.

Hartelijke groeten,

Erik de Bruin

* Deze introductietekst is geschreven bij de start van de website op vrijdag 14 februari 2014.

11 gedachten over “Wat en wie zit erachter?”

 1. Is het een idee om verenigingen en (non-profit) organisaties hier de gelegenheid te geven om hun Persberichten te plaatsen?
  Bij voorbeeld met de melding overeen vergadering, een bijeenkomst etc.

  1. Geachte heer, mevrouw,

   Sliedrecht Vandaag biedt een podium voor elk soort nieuws. Dat geldt zeker ook voor aankondigingen. Als u een persbericht mailt, zal ik dat met alle plezier online zetten. Uiteraard is deze ‘uitnodiging’ ook bestemd voor andere verenigingen en organisaties. Het e-mailadres is info@sliedrechtactueel.nl.

   Hartelijke groeten,

   Erik de Bruin
   Sliedrecht Vandaag

  1. Omdat in dit geval uw reactie geen verband houdt met het onderwerp van het artikel. Ik heb u een e-mail gestuurd.

   Hartelijke groeten,

   Erik de Bruin
   Sliedrecht Vandaag

 2. Beste Erik de Bruin, wat mij op valt is het volgende: Iemand begint met een onderwerp en zet dat op de site. Allerlei soorten nieuws of onderwerpen en het blijft erop staan. Daar kunnen andere mensen op reageren. Nu mijn vraag aan jou: ik wilde een zeer gevoelig onderwerp erop zetten en jij haalt het er weer af? Als iemand met een onderwerp komt zoals overlast in Feitsmapark laat je het staan zodat mensen kunnen reageren. Leg mij dat nu eens uit. Gr. H. Baas.

 3. Geachte heer Baas,

  Ik heb uw reactie destijds niet geplaatst omdat het geen verband hield met het onderwerp van het artikel of bericht waarop u had gereageerd. Wat u aankaartte was een geheel ander onderwerp.

  U kunt mij bellen als u daarover met mij in gesprek wilt gaan. Ik leg het graag nog wat uitgebreider uit en hoor graag uw argumentatie aan waarom u het niet met mij eens bent.

  Mijn telefoonnummer is 06-41229454. Ik ben ook gaarne bereid om bij u langs te komen of om uw vragen per e-mail te beantwoorden.

  Hartelijke groeten,

  Erik de Bruin
  Sliedrecht Vandaag

 4. Beste Erik, ik hoef u niet te bellen. U ontwijkt mijn vraag een beetje. Bijvoorbeeld: de politie schrijft op jouw site over het Donkere Dagen Offensief. Dat is dan het onderwerp. U laat dat staan zodat mensen kunnen reageren en dan begint iemand over verkeersveiligheid. Ik wilde een ander onderwerp aansnijden en u gooit het eraf. Misschien een te gevoelig onderwerp?

 5. De politie schrijft niet op mijn website. Dat doe ik zelf naar aanleiding van informatie die ik van de politie heb gekregen. Dat ten eerste. Daarnaast zal ik u een voorbeeld geven van wat ik bedoel. Begin januari verscheen er een bericht op de site over een verkeersongeluk op de Stationsweg (ook zelf geschreven en niet door de politie). Daar is veel op gereageerd. Veel reacties gingen niet over die specifieke verkeerssituatie, maar over de verkeersveiligheid in Sliedrecht in z’n algemeenheid. De reacties hadden gemeen dat ze over verkeer gingen. Dat was het verband. Uw reactie had geen enkel verband met het onderwerp van het bericht. Ik weet niet meer precies op welk bericht u reageerde, maar ik weet wel dat ik nog geen een keer over asielzoekers heb geschreven en dat komt niet omdat het een te gevoelig onderwerp zou zijn.

  Hartelijke groeten,

  Erik de Bruin
  Sliedrecht Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Zit bovenop het plaatselijke nieuws…