Bewoners Hof van Sliedrecht leven mee met klimmende koks

Richard Kraaijeveld en Dennis Schouten doen mee aan Tour du ALS. ‘Aandacht en geld is van levensbelang om deze ziekte de wereld uit te trappen’

SAMSUNG CAMERA PICTURESSLIEDRECHT – Dankzij triomfen van onder andere Steven Rooks, Peter Winnen en Joop Zoetemelk is Alpe d’Huez omgedoopt tot Nederlandse berg. Een andere bekende col uit de Tour de France is de Mont Ventoux, die donderdag 28 mei, ruim een maand voordat de Ronde van Frankrijk van start gaat in Utrecht, wordt beklommen door 431 Nederlanders. Zij nemen deel aan de Tour du ALS. Richard Kraaijeveld en Dennis Schouten, beiden werkzaam als kok in serviceresidentie Hof van Sliedrecht aan de Lijsterweg, gaan ook de sportieve uitdaging aan om deze genadeloze ziekte, waar de moeder van Richard aan is overleden, de wereld uit te trappen.

Door Erik de Bruin

,,Ik wilde iets terugdoen, maar daar moet je wel geestelijk en lichamelijk aan toe zijn”, steekt de Papendrechter van wal. Hij groeide op in Sliedrecht waar hij ook, vlakbij zijn werk, zijn doodzieke moeder verzorgde. ,,Ze heeft deze ziekte drieënhalf jaar gehad. Elke week werd het minder. Alle functies vallen uit. Aan het eind functioneert alleen de hartspier nog. Net als veel andere ALS-patiënten is mijn moeder uiteindelijk overleden aan een longontsteking.” Dat lot staat ook de bekende ex-profvoetballer Fernando Ricksen misschien wel te wachten. Hij maakte een jaar geleden bij De Wereld Draait Door bekend dat hij aan ALS lijdt. Ricksen kreeg steunbetuigingen uit het hele land. Bij de clubs waar hij heeft gevoetbald steken de fans hem massaal een hart onder de riem. Hij hoopt deze ziekte, die letterlijk zenuwslopend is, te kunnen overwinnen. Richard: ,,Aandacht is van levensbelang. Het is goed dat de bekendheid toeneemt en dat een evenement als dit wordt gehouden. Met als primair doel: geld ophalen. Geld dat nodig is voor wetenschappelijk onderzoek.” Samen met zijn collega draagt hij een steentje bij. Ze hebben beiden 1500 euro ingezameld om aan de start te mogen verschijnen. Onder andere door een pannenkoekavond te houden in het seniorencomplex. ,,Dat was een groot succes”, vertelt Dennis. ,,De bewoners leven met ons mee. Ze tonen veel belangstelling.”

Klimmaatje

De 31-jarige Gorcumer trok na de zomervakantie de stoute schoenen aan om zijn conditie op te vijzelen. Hij kocht een racefiets en besloot dagelijks naar zijn werk te fietsen. ,,Ik ben altijd vrij sportief geweest. De afgelopen jaren is daar de klad in gekomen. Met een druk gezinsleven (hij is getrouwd en heeft twee jonge kinderen, red.) kom je er weinig tot niet aan toe om te sporten. Dit leek me een goede manier om wat meer in beweging te komen.” Hij werd al snel op zijn schouders getikt door zijn zestien jaar oudere collega, die een klimmaatje zocht. ,,Dat Dennis meedoet, waardeer ik enorm. Op 28 mei fietsen we gezamenlijk naar de voet van de berg. Daarna bepaal je je eigen ritme. In de voorbereiding help je elkaar en houd je elkaar scherp.”

‘Knop omzetten’

Ze hebben samen in de Ardennen getraind en namen afgelopen weekend deel aan een toertocht in Zuid-Limburg. Dennis: ,,De Mont Ventoux is een col van de buitencategorie en qua klimkilometers niet te vergelijken. We weten dus niet helemaal wat ons te wachten staat. Ik heb wel het gevoel dat we het gaan halen. Nadat we in de Ardennen waren geweest, had ik energie over.” ,,Wat scheelt is dat we allebei sportmensen zijn”, vult Richard aan. ,,Tot mijn zestiende lag ik vijf, zes keer per week in het zwembad. Het clubrecord dat ik op de honderd meter vrij heb gezwommen (Richard was lid van DWF, red.)  is pas na 25 jaar verbroken. Het belangrijkste is dat je de knop omzet. Gewoon trappen, genieten van de fascinerende omgeving (van een bos kom je in een soort maandlandschap terecht waar niets groeit) en jezelf, zeker op zware momenten, bedenken waar je deze inspanningen voor verricht en dat je ontzettend gelukkig mag zijn dat je hier toe in staat bent. Tijdens de klim zal ik zeker aan mijn moeder denken.”

Richard Kraaijeveld en Dennis Schouten, beiden werkzaam als kok in serviceresidentie Hof van Sliedrecht, gaan ook de sportieve uitdaging aan om deze genadeloze ziekte, waar de moeder van Richard aan is overleden, de wereld uit te trappen.
Richard Kraaijeveld en Dennis Schouten, beiden werkzaam als kok in serviceresidentie Hof van Sliedrecht en hier poserend bij een beeld van de levende wielerlegende Eddy Merckx in de Ardennen, gaan donderdag 28 mei de sportieve uitdaging aan om ALS, een genadeloze en zenuwslopende  spierziekte waar de moeder van Richard aan is overleden, de wereld uit te trappen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>