‘Weer enorm veel zwerfafval verwijderd tijdens Sliedrecht Schoon’

sliedrechtschoon (Kopie)SLIEDRECHT – De gemeente laat weten dat er tijdens Sliedrecht Schoon ‘weer enorm veel zwerfafval is verwijderd.’ Van maandag 23 tot vrijdag 27 maart gingen de groepen 5 van de Sliedrechtse basisscholen en cliënten van De Merwebolder aan de slag met het inzamelen van zwerfafval in hun buurt. De leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool aan de Valkweg (zie foto) hebben het meest ingezameld. Wethouder Hanny Visser-Schlieker bracht hen een onverwacht bezoek om ze te bedanken en een cheque te overhandigen voor een set afvalbakken zodat op school het afval goed gescheiden kan worden.

De meeste groepen 5 kregen voorafgaand aan het prikken een les over zwerfafval waarin antwoord werd gegeven op vragen als: Wat is zwerfafval? Waarom is het goed om zwerfafval op te ruimen? Wat kun je zelf doen om zwerfafval te voorkomen? De gemeente bedankt alle driehonderd leerlingen, leerkrachten, vaders, moeders, begeleiders en cliënten van De Merwebolder voor hun inzet. Uit het zwerfafval werden soms de PET-flesjes apart gehouden voor het project ‘Plastic Madonna’. Dit is een beeld van circa twaalf meter lang dat in 2016 wordt onthuld tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het kunstwerk wordt gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval.

* Als je op de foto klikt, wordt die vergroot.

sliedrechtschoon (Kopie)

 

30 gedachten over “‘Weer enorm veel zwerfafval verwijderd tijdens Sliedrecht Schoon’”

 1. Vandaag 28 maart is het Landelijk Opschoondag. Het is jammer dat Sliedrecht daar niet aan meedoet. Een gemiste kans voor onze plaats. Ondanks het mooie verhaal hierboven.

  1. Dit is een flauwekulreactie. De gemeentereiniging heeft werk genoeg om op maandagochtend alle hangplekken langs te gaan, zeker wanneer het de komende tijd (hopelijk) weer wat beter weer wordt. Wat het grote probleem is, is de mentaliteit van een gedeelte van de mensheid. Er is een categorie die alles wat ze kwijt willen gewoon op straat ‘pleuren’, sorry dat ik dit woord gebruik… Ook een kwestie van opvoeding dat al op jonge leeftijd kan worden ‘aangekweekt’. Gooi geen rotzooi op straat, stop het in je jaszak en gooi het weg als je een vuilnisbak tegenkomt of neem het anders gewoon mee naar huis. Daar hebben de meeste mensen toch ook een vuilnisbak!? Zo simpel kan het zijn… Gewoon een kwestie van mentaliteit, net als met hondenstront!

   1. Ik geef u helemaal gelijk. Kwestie van mentaliteit en groot deel van wat je meekrijgt uit je opvoeding! Verantwoording ook bij jezelf neerleggen en spreek elkaar erop aan als je dit ziet gebeuren.

 2. Helemaal eens met wat u zegt, T. Roep. Een kwestie van opvoeden en mentaliteit, vooral wat de jeugd betreft. Het is echt een flauwekulactie, ja. Kijk, de gemeente heeft liever dat de bevolking de rommel opruimt. Kost het hun minder geld aan personeel.

 3. Helemaal eens met de reactie van T. Roep! Iedereen moet zijn eigen troep in een afvalbak gooien, dan is er tijdens een nationale Opschoondag minder op te ruimen. Waarom zou de gemeente iets moeten organiseren? Het is toch mooi als allerlei groepen en groepjes uit de samenleving zelf de handen uit de mouwen steken. Zoals de hier genoemde scholen en De Merwebolder, maar ook een aantal personeelsleden van de Albert Heijn, zoals ik vanmorgen op een foto op Twitter zag. Zwerfvuil opruimen kan ook zonder een landelijke actiedag. Volgende week ga ik ook maar weer een rondje doen. Er ligt nog genoeg…

  1. Nee Ria, de gemeentereiniging is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de straten. Daar worden de mensen die daar werken voor betaald. Nog even en dan wordt dat ook verplicht vrijwilligerswerk en kan de reiniging worden opgedoekt. Daarmee spaart de gemeente een hoop geld uit. Dat kan niet de bedoeling zijn, dat is vaak het nadeel aan vrijwilligerswerk.

 4. Ruim je eigen rommel op!! En ruim die hangjongerenplekken ook gelijk op! Lekker voorbeeld voor de lagere schooljeugd daar langs de Deltalaan! In andere gemeenten zijn ze al lang weer opgeruimd!!

 5. Als een op de vier Nederlanders een stukje zwerfafval van de straat zou oprapen, dan is Nederland in een klap schoon!

  Het wordt tijd dat iets oprapen niet meer “raar” is maar de
  “Nieuwe vorm van beschaving, voor de toekomst van onze kinderen”.

  Naar elkaar wijzen, blijven mopperen en passief blijven toekijken lijdt nergens toe dat is ondertussen wel gebleken.

  Die enorme plastic vervuiling is door mensen ontstaan en kan alleen door mensen worden opgelost, dus neem je voortaan voor om tenminste 1 stukje plastic op te rapen per dag, wees trots op jezelf dat “jij de oplossing bent” en laat dat ook aan anderen zien. Je zult merken dat dat een stuk beter voelt dan jezelf aan zwerfafval ergeren.

  1. Ik erger mij niet aan zwerfvuil, Heleen.

   Ik ga niet andermans rotzooi opruimen. We hebben een gemeentereiniging, dat is hun taak.

    1. Heleen, het is geen kritiek. Ik denk hier anders over. Als jij zwerfvuil wat een ander op straat achterlaat graag opruimt is dat jouw recht. Ik betaal genoeg afvalstoffenheffing. Dit is werk voor de gemeentereiniging en niet voor mij, dus ga ik geen zwerfvuil opruimen.

 6. Dan hoor ik dus bij die 1 op de 4. Ik heb al jaren grijpers thuis staan en gebruik ze regelmatig. Met dit weer zie je nog wel eens wat langskomen. Ik erger me niet aan zwerfvuil, maar het geeft wel veel voldoening als je meehelpt.

  1. Hallo Beertje, wat goed van je. Weet je al dat ik onlangs een facebookgroep opgezet heb voor mensen die actief iets aan het zwerfafval willen doen om met elkaar in contact te komen. Het heet ‘klean 0184′. Je mag er zelf ook berichtjes, oproepjes, zwerfafvalweetjes voor onze regio en foto’s opzetten. Misschien tot ziens op klean 0184 :-)

   1. Bedankt voor je reactie. Ik vind het niet meer dan normaal dat je de troep rond je huis in de gaten houdt, ook al komt er regelmatig een aardige man van de gemeente met zijn auto langs en ruimt hij hier met een grijper alles op wat er ligt. Ik woon bij het Winklerplein. Daar wordt naar mijn idee wel iets aan zwerfafval gedaan! Ik heb geen Facebook, maar waardeer wel de ideeën en acties want de reden dat ik me niet aan zwerfvuil erger is omdat ik er wat aan doe. Zolang het me lukt zal ik dat blijven doen.

 7. Volgens mij ziet u iets verkeerd. De burger moet de boel schoonhouden. De gemeentereiniging ruimt de troep op van degenen die dat niet doen. Het feit dat u zich niet ergert aan zwerfvuil zegt mij genoeg.

 8. Inderdaad heer Baas, u heeft volkomen gelijk. U ziet dat hier de discussie is gebaseerd op emotie en niet op waar het feitelijk om draait. Voor die ruim 450 euro gemeentebelastingen (inclusief, ik weet het) mag je toch gewoon minimaal verwachten dat onder andere:

  – minimaal de drankflessen en drugsattributen voor 12 uur maandagochtend opgeruimd zijn van de ‘hangplekken’
  – de plantsoenen gewoon eens netjes onderhouden worden ipv luchtballonetjes lanceren over participerend of zelfsturend onderhoud/groenbeheer
  – de fietspaden rondom het centrum ‘glasvrij’ zijn

  Zomaar wat kleine irritatiepuntjes, wat overigens helemaal niets heeft te maken met de reeds geopperde initiatieven. Prima wat betreft zwerfafval opruimen, uiteraard leer je je eigen kinderen ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je rotzooi. Echter, helaas hebben we allemaal te maken met de harde maatschappij (werkelijkheid :)) waarin het helaas noodzakelijk is dat de gemeente meedoet.

  BTW: Wel een pluim voor de vrijwilligers! Dank voor de inzet.

 9. Na vandaag nog veel meer zwerfafval, veel opengewaaide containers, alleen al rond het Winklerplein, ligt bezaaid met lege plasticflessen enz. En ja, heb er opgeraapt, maar was onbegonnen werk! Nieuw probleem, als het waait, gaan de deksels open, met gevolgen…

 10. Als de gemeente handhaaft wil ik ook graag een handje helpen. Maar zolang de gemeente niet in staat is te handhaven (m.u.v. dan van de blauwe kaarten dan) voel ik mij niet geroepen. Liefde komt van twee kanten. Allemaal wat. Ik klaag al jaren over de enorme onbeschofte hoeveelheid stinkende hondenstront bij mij voor de deur. Maar controle? Ho maar. Dus gemeente, de bal ligt nu echt bij jullie…

  1. De gemeente handhaaft niet. De BOA’s werken via een beveiligingsbedrijf, dat was goedkoper voor de gemeente Sliedrecht. Zij hoeven de BOA’s niet te betalen.

 11. Ja, je ziet de BOA’s wel handhaven bij de blauwe zone voor auto’s. Ik heb er naar gekeken. Daarna zijn ze weer snel weg. Ik zie hen ook niet door Sliedrecht lopen zoals wij vroeger deden als stadswachten. Dan zie je meer en kun je beter handhaven. Dus lopen door de wijken.

 12. Er is niets mis mee rond je huis de boel schoon te houden. Dat doe ik zelf ook, maar het argument ik betaal al genoeg? Natuurlijk! Het ligt inderdaad vaak aan de opvoeding! Ik gooi nooit wat op straat, dus mijn zoon ook niet! Dus ook bij de hangplek moet de gemeente opruimen? Onzin!! Laat ze het zelf doen. Datzelfde geldt voor kappotte bierflesjes op het fietspad!

 13. Nee Ron, niks mis mee om voor je eigen woning rommel op te ruimen. Doen wij zelf ook. Maar ik ga niet alle straten door om andermans zwerfvuil op te rapen. Dat bedoelde ik juist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>