Roemeense kunstenaressen demonstreren eeuwenoude Paastraditie

bucovina (Kopie)SLIEDRECHT – Op uitnodiging van de Roemeense ambassade in Den Haag  komen ter gelegenheid van het Orthodoxe Pasen op 12 en 13 april Maria Zinici en Cristina Timu, twee beroemde Roemeense folkloristische kunstenaressen, naar Nederland om het traditioneel decoreren van Paaseieren te demonstreren. Vanwege de goede relatie tussen de ambassade en het bestuur van de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăştie brengen zij samen met de Roemeense ambassadrice Ireny Comaroschi maandag 23 maart een bezoek aan Sliedrecht. De gehele dag zijn de twee kunstenaressen aanwezig op basisschool De Wilgen aan de Valkweg. Niet alleen om de speciale techniek van het decoreren te demonstreren, maar ook om tijdens een workshop leerlingen uit de bovenbouw hiermee kennis te laten maken. Van 15.00 tot 16.30 uur vindt een openbare demonstratie plaats. Ook worden de gedecoreerde Paaseieren dan te koop aangeboden voor 5 of 10 euro per stuk.

De ambassadrice en de kunstenaressen worden ‘s morgens verwelkomd door burgemeester Bram van Hemmen. Aansluitend vindt een persmoment plaats waarin het bestuur van bovengenoemde stichting informatie verstrekt over het geplande bezoek van een Sliedrechtse delegatie aan zusterstad Orăştie van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 april. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van het Griendencollege, Rivas Zorggroep, Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS), Hof van Sliedrecht en de stedenband.

Bucovina

In de regio Bucovina in het noordoosten van Roemenië is Pasen het belangrijkste religieuze feest. Aan deze viering is het versieren van eieren gekoppeld, een traditie die bijna duizend jaar geleden is ontstaan. Het decoreren van de eieren is een complexe techniek. De ontwerpen worden met een speciale pen getekend waarbij met gesmolten was lijnen worden aangebracht. Verschillende malen wordt het ei in een verfbad gedompeld. Het model wordt laag voor laag, kleur voor kleur na elkaar aangebracht, beginnend met de minst felle kleuren en eindigend met de uiteindelijke bovenlaag. In de laatste fase van het werk wordt de was verwijderd zodat de kleuren die door de was waren beschermd plotseling ook zichtbaar worden. Er zijn modellen die worden overgedragen van generatie op generatie. Wat onveranderd is gebleven is de symbolische waarde van het geschilderde ei als boodschapper van de oude Roemeense cultuur.

bucovina (Kopie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>