‘We hangen het juiste energielabel aan een woning en kijken verder’

I.D.E.A. geeft woningeigenaren advies over energiebesparende en duurzame maatregelen en neemt hen vervolgens bij de hand

energiebesparing (Kopie)SLIEDRECHT – Sliedrechter Erik Bek, gespecialiseerd in engineering en bouwbegeleiding, richtte in 2013 samen met Michel Deelen I.D.E.A. op, een onderneming die zowel bedrijven als particulieren adviseert over energiebesparing en dit proces voor de klant van a tot z uit handen neemt. Interessant voor een ieder die de energiekosten binnen de perken wil houden en/of duurzaamheid en daarmee het milieu hoog in het vaandel heeft staan. Maar ook voor woningeigenaren die hun appartement of huis willen verkopen. ,,De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, red.) hangt sinds dit jaar aan elke woning een voorlopig energielabel. Ik heb in mijn eigen straat gemerkt dat hier veel onwetendheid over is”, steekt Bek van wal. ,,Onwetendheid die wij weg kunnen nemen door middel van deskundig advies.”

Door Erik de Bruin

Zoals wel vaker bij politieke besluiten is de uitvoering niet direct gekoppeld. Bij Europese besluiten kan dit soms vele jaren duren. Het energielabel is daar een voorbeeld van. Bek: ,,De invoering van het label is al in 2002 vastgelegd in het Europees Parlement. Vanaf 2008 is het in Nederland verplicht bij de verkoop en oplevering van een woning, maar wat sindsdien wel geldt voor woningcorporaties is wat betreft koopwoningen nooit gedragen door de maatschappij c.q. de markt. Vanaf 1 januari 2015 is daar verandering in gekomen en is het energielabel definitief gelanceerd. Iedereen heeft als het goed is een brief gekregen van de RVO.”

‘Wakkerschud-effect’

In zijn eigen straat (Bek woont in de Vermeerstraat in het centrum van Sliedrecht) leidde de brief volgens hem tot verontruste reacties. ,,Niet zo vreemd want de overheid heeft gemakshalve aan alle woningen in een bepaalde bouwperiode hetzelfde energielabel opgehangen. Omdat het oude woningen zijn (uit de jaren dertig van de negentiende eeuw, red.) hebben ze label G gekregen, het laagste niveau. Echter, er is enkel gekeken naar het bouwjaar en de installatiekeuze in die tijd. In de brief staat dat het een voorlopig label is. Wat in feite nog helemaal niets zegt, maar wel een wakkerschud-effect heeft.”

Hij legt verder uit dat de overheid woningeigenaren via DigiD de mogelijkheid biedt hun woning af te melden. ,,Als je dat doet, krijg je een label dat wel in overeenstemming is met de huidige situatie. Althans, als je goede bewijslast aanvoert, zoals facturen en foto’s. De praktijk leert dat je dan bijvoorbeeld van G naar E gaat terwijl de woning misschien wel D of C waard is. Wij kunnen dat via een quickscan heel precies beoordelen.”

‘Energiebesparingsreis’

,,We kijken ook verder”, zegt hij er meteen bij. ,,We inventariseren wat er nog meer mogelijk is op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Het is het begin van de energiebesparingsreis die we mensen aanbieden.” Zijn eigen woning is inmiddels officieel ‘afgemeld’ en heeft label B gekregen. Met dank aan enkele duurzame investeringen, zoals dubbele beglazing, een decentrale warmteterugwinunit, een warmteterugwindouche, dakisolatie, een zonneboiler en zonnepanelen. Zo’n sprong van G naar B is niet direct het advies dat hij aan buurtgenoten geeft. ,,Afhankelijk natuurlijk van wat er al is gedaan aan en in het huis adviseren wij eerst naar het energieverbruik te kijken. Duurzame producten zijn mooi, maar we nemen altijd in eerste instantie de bouwkundige en installatietechnische verbeteringen onder de loep die nodig zijn om de warmte binnen te houden. Betere dak-, gevel- en vloerisolatie verhoogt het woongenot, maar heeft ook een duidelijk effect op de maandelijkse energienota. Stap voor stap kan je allerlei maatregelen nemen en dat uitsmeren over een aantal jaren. Wij kunnen dat in kaart brengen en berekenen en ervoor zorgen dat alles in dit traject wordt uitgevoerd. De klant heeft daar geen omkijken naar. Hij of zij hoeft niet op zoek te gaan installateurs. Wij regelen dat en stellen één factuur op.”

‘Marktonderzoek’

,,Haast is niet geboden want het energielabel speelt pas een rol bij de verkoop van de woning. Staat er een Te Koop-bord voor de deur dan is het wel belangrijk dat daar een goed label aan hangt. De verduurzaming van de maatschappij zet onverminderd door. Een stagiair heeft voor ons een uitgebreid marktonderzoek verricht waaruit naar voren kwam dat energiebesparing ontzettend leeft en dat het bewustzijn toeneemt. Oudere mensen vanwege het milieu, jonge gezinnen wat meer vanwege het geld en de groep daar tussenin hecht veel waarde aan comfort. Zo dragen mensen allerlei redenen aan. Het energielabel komt daar als motivatie bij. Mensen die een woning willen kopen gaan dit bij het vergelijken van woningen zeker meenemen in hun afweging. We hebben in december alle makelaars in ons werkgebied (Alblasserwaard, Drechtsteden, Vijfheerenlanden, Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard, red.) aangeschreven en sindsdien is het echt heel druk.”

Meer informatie is te vinden op www.idea-nederland.nl. Met de energieprestatieadviseurs Erik Bek en Michel Deelen kan een afspraak worden gemaakt voor een keukentafelgesprek waarin ze gedetailleerd vertellen over de energiebesparingsreis die kan worden gemaakt en waarvan zij de reisleider zijn. Hun e-mailadressen zijn erik@idea-nederland.nl en michel@idea-nederland.nl.

Op 1 januari 2015 is in Nederland het energielabel voor  koopwoningen definitief gelanceerd. Volgens Erik Bek (rechts op de foto)  heeft dat in zijn straat tot veronstruste acties geleid. ,,Met name  voortvloeiend uit onwetendheid. Wij kunnen die onwetendheid wegnemen  door middel van deskundig advies over energiebesparing en duurzaamheid."  Links zijn compagnon Michel Deelen.
Op 1 januari 2015 is in Nederland het energielabel voor koopwoningen definitief gelanceerd. Volgens Sliedrechter Erik Bek (rechts op de foto) heeft dat in zijn straat tot veronstruste acties geleid. ,,Met name voortvloeiend uit onwetendheid. Wij kunnen die onwetendheid wegnemen door middel van deskundig advies over energiebesparing en duurzaamheid.” Links zijn compagnon Michel Deelen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>