Mevrouw Hoogeveen – de Jong bereikt mijlpaal die haar moeder net niet haalde

012 (Kopie)SLIEDRECHT – Hoewel ze de afgelopen maanden lichamelijk achteruit is gegaan, vierde Corrie Hoogeveen – de Jong afgelopen dinsdag in het bijzijn van familie en bewoners van Parkzicht haar honderdste verjaardag. Een mijlpaal die haar moeder net niet bereikte.

Door Erik de Bruin

Een familie dus met sterke genen. Haar oudste dochter verwacht niet zo oud te worden, maar één van haar dochters wrijft zich al in de handen. Wat ze in elk geval van oma heeft geërfd is haar vrolijkheid en haar positieve instelling. Mevrouw Hoogeveen woont nog altijd in een aanleunwoning in de Kievit (de serviceflat die aan Parkzicht vastzit), maar ze brengt het grootste deel van de dag door in de gezelschapsruimte van het verzorgingshuis. ,,Om gezellig te kwekken. Dat deden mijn schoonouders ook toen ze nog in de Sperwerflat woonden. Ze hadden het getroffen want in de tien hoog-flat woonden veel oud-baggeraars. Dagelijks werd een praatje gemaakt over de vaart.” Harry Hoogerwerf, de schoonzoon van de jarige, weet daar alles van. Hij woonde destijds ook in de Sperwerflat. ,,Op dezelfde galerij. Voor ons als jong gezin was dat natuurlijk hartstikke fijn. Enerzijds om familie in de buurt te hebben én oma en opa (haar man is inmiddels overleden, red.) pasten op de kinderen. Later hebben we begrepen dat ze wel eens snoepjes door de brievenbus gooiden. Ach, daar zijn ze grootouders voor, zullen we maar zeggen.”

(Mantel)zorg

Hij had grote bossen bloemen meegenomen waarmee niet alleen zijn schoonmoeder in het zonnetje werd gezet, maar ook haar twee dochters en een goede vriendin van de familie die al vele jaren mantelzorg verlenen. Het verplegend personeel van Stichting Waardeburgh werd op dezelfde wijze bedankt. ,,Zeg het met bloemen, zei mijn moeder altijd.  Mantelzorg wordt een beetje miskend en ik weet uit ervaring dat in de zorg keihard wordt gewerkt terwijl de waardering soms ontbreekt. Dit boeket komt hen ruimschoots toe. Mijn schoonmoeder heeft het hier pima naar d’r zin. Zoals ze zich altijd thuis heeft gevoeld in Sliedrecht. In feite gingen ze ons achterna (hij is getrouwd met haar jongste dochter, red.) door ook hier naar toe te verhuizen en daar hebben ze geen spijt van gehad.”

Op het water

De afgelopen maanden is haar goede humeur wel op de proef gesteld omdat haar sterke geest er steeds minder in slaagt het lichaam in beweging te krijgen. Ze is langduriger aan haar rolstoel gekluisterd dan haar lief is. Uit dit gezelige samenzijn met kinderen en kleinkinderen put ze zichbaar kracht. Er wordt veel gelachen. Ook door de burgemeester wiens Rotterdamse tongval hogelijk wordt gewaardeerd. Haar oudste dochter woont in Charlois, de bekende volksbuurt in de Havenstad waar ook twee kleindochters wonen met hun gezinnen. Mevrouw Hoogeveen woonde daar ook toen haar man met de VUT ging en het tijd was om aan wal te gaan. Voor het eerst in haar leven woonde ze in een ‘gewoon’ huis nadat ze vanaf haar geboorte altijd op het water had geleefd, aan boord van een binnenvaartschip. Haar vader was schipper en ze trouwde met een matroos, die, nadat ze hun eigen schip hadden gekocht, kolen en erts vervoerde tussen de Rotterdamse haven en het Ruhrgebied.

Mevrouw Hoogeveen - de Jong kreeg op haar honderdste verjaardag bezoek van de burgervader. De Rotterdamse tongval die  hij een aantal keren liet horen werd hogelijk gewaardeerd door haar famileleden uit Charlois waar mevrouw Hoogeveen en haar inmiddels overleden man ook woonden toen ze halverwege de jaren zestig aan wal gingen.
Mevrouw Hoogeveen – de Jong kreeg op haar honderdste verjaardag bezoek van de burgervader. De Rotterdamse tongval die hij een aantal keren liet horen werd hogelijk gewaardeerd door haar famileleden uit Charlois waar mevrouw Hoogeveen en haar inmiddels overleden man ook woonden toen ze halverwege de jaren zestig aan wal gingen na van kleins af aan op het water te hebben gewoond en gewerkt.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *