Terugblik november en december: Sociaal Sliedrecht en veel meningen over (fietsen op) de Kerkbuurt

141 (Kopie)SLIEDRECHT – Sliedrecht Vandaag startte een week geleden met een serie terugblikverhalen. Het staartje ontbrak nog. De achterstallige werkzaamheden zijn vandaag in orde gemaakt. Over de nieuwsgebeurtenissen in de laatste twee maanden van 2014 leest u hieronder.

Door Erik de Bruin

‘Verder komen dan een raadsdiscussie over fietsen op de Kerkbuurt.’ Dat schreef wethouder Hans Tanis vlak voor de Kerst in zijn weblog op de website van de plaatselijke SGP-ChristenUnie. In 2015 wordt de Kerkbuurt ook tijdens winkeltijden toegankelijk gemaakt voor fietsers. Dat nieuws kwam uit de begrotingsvergadering die op 11 en 12 november plaatsvond. Het artikel hierover leidde tot een stortvloed aan reacties, die verder gingen dan een standpunt over de (poll)vraag of dit wel of niet een goed besluit is. Veel reageerders gaven aan dat er meer moet gebeuren om het winkelgebied aantrekkelijk te maken.

Semi- permanente huisvesting

Ander nieuws uit de begrotingsraad was de mededeling van wethouder Len van Rekom dat de gemeente en v.v. Sliedrecht afkoersen op semi-permanente huisvesting voor de korte en lange termijn. Het omklappen van de accommodatie en de velden behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Eind 2015 wil de gemeente duidelijkheid hebben over de haalbaarheid van een Recreatief Knooppunt over het spoor. De CDA-fractie strooide met moties en amendementen. Tezamen met oppositiegenoot PvdA kraakte zij de hardste noten.

Rioolheffing

Eensgezindheid was er in de besluitvorming over de Staatsliedenbuurt. Alle fracties spraken hun vertrouwen uit in een sociale herstructurering door Tablis Wonen. De rioolheffing leverde wel een pittig raadsdebat op. Dankzij de confessionele meerderheid zijn de kerken hier ook in 2015 van vrijgesteld. De waarschuwing van wethouder Hans Tanis dat er juridische procedures kunnen ontstaan nu deze vrijstelling op straat ligt, werd in de wind geslagen. De fracties van de PvdA en de VVD gingen een verbaal gevecht aan met de SGP-ChristenUnie wier amendement werd gesteund door het CDA.

Afvalinzameling

Per 1 januari, als heel Sliedrecht is bezaaid met ondergrondse vuilcontainers, kunnen blik en drankkartons bij het plastic afval worden gegooid. ,,Omdat er meer in de grijze bak mag worden gekieperd, hoeven burgers minder vaak naar de buurtcontainers te lopen”, zei raadslid Jan Visser verheugd tijdens een raadsvergadering. Wethouder Hanny Visser-Schlieker wilde zich in diezelfde vergadering niet rijk rekenen en hield de gemeenteraad voor dat gescheiden inzameling er in elk geval voor zorgt dat de kosten niet omhoog gaan. Of de afvalstoffenheffing goedkoper wordt, kon ze niet toezeggen.

Alarmbrief

Wel op de politieke agenda, maar niet besproken was de alarmbrief van omwonenden van het Burgemeester Feitsmark aan het gemeentebestuur over overlast en bedreigingen. Burgemeester Bram van Hemmen liet via Twitter weten het beeld niet helemaal te herkennen, maar het wel een zorgelijk signaal te vinden. Hij meldde benieuwd te zijn naar de details en binnenkort op de koffie te gaan. De politie antwoordde dat zij regelmatig controleert en streng optreedt.

Dijksynagoge

De SGP-ChristenUnie vroeg naar de stand van zaken rond de Dijksynagoge en kreeg van de burgemeester te horen dat de impasse is opgelost. Bij het gesprek met de Rabobank kreeg het stichtingsbestuur, dat al ruim 60.000 euro had vergaard door middel van donaties en fondsenwerving, een onverwachte handreiking van ondernemers waardoor zij is verlost van de hypothecaire schuld van 100.000 euro die in 2014 als een molensteen om haar nek had gehangen.

Weggeefpiet en Secret Santa

In de feestmaand december liet het baggerdorp volop zijn sociale gezicht zien en zijn hart spreken. De Weggeefpiet deelde een paar dagen voor pakjesavond honderden cadeautjes uit, een week later verscheen Secret Santa Sliedrecht op het toneel. Bij het Oude Raadhuis werd op Wereldlichtjesdag een spoor van licht gecreëerd om stil te staan bij het gemis en de pijn van het verliezen van een kind. Dominee Joost Schelling liep rondjes om de Gereformeerde Kerk. Veel gemeenteleden volgden hem en zamelden op die manier ook geld in voor Serious Request. Het Hart voor elkaar-team van de Eben-Haëzerkerk hield een mulcultureel samenzijn in de Havikstraat. De flatbewoners schepten onder andere couscous, jambalaya en stamppot op.

Wietplantages

De Havikstraat kwam ook minder positief in het nieuws. De politie rolde in december zes wietplantages op, waaronder twee keer in de Havikflat. Sliedrecht Vandaag mocht een inval en ontruiming in de Nachtegaalflat aan de Thorbeckelaan van begin tot eind meemaken. Naast 546 hennepplanten werden ook heel wat openstaande rekeningen aangetroffen. De bewoner zat duidelijk om geld verlegen. Hij stond samen met zijn kompanen op het punt een vette oogst binnen te halen die naar verwachting vijftig- tot zestigduizend euro zou opleveren.

(Ludieke) politie-acties

De politie stak ook veel tijd en energie in het Donkere Dagen Offensief. Er werden talloze acties gehouden om ervoor te zorgen dat inbraakpreventie op de harde schijf komt te staan. Op de weekmarkt werd een filmpje gemaakt. Bezoekers die voor de camera meewerkten aan een interview kregen een week later een ongenode gast op bezoek. Er vonden ook ludieke acties plaats. Zo kregen vlak voor Sinterklaasavond snelheidsovertreders en verkeersdeelnemers zonder licht de zwarte piet toegeschoven. Jonge boevenvangers speurden met behulp van hun ouders heel Sliedrecht af tijdens het spel Boef in de Wijk.

Drugscontrole

Aan het einde van het jaar had de politie zijn handen vol aan meldingen over vuurwerkoverlast. De eigenaar van Café Havana kreeg op een zaterdag in november net na middernacht massaal agenten over de vloer. Hij was daar niet gelukkig mee en zei zich geschoffeerd te voelen. Bij de inval werd een geringe hoeveelheid softdrugs gevonden. De politie had tips gekregen over harddrugsgebruik.

Zware mishandeling

Ander hard nieuws was de zware mishandeling die in de Middeldiepstraat plaatsvond. Een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd rond elf uur ‘s avonds geslagen door een groepje van circa vijftien jongeren. Het slachtoffer, dat gebrekkig Nederlands spreekt en niet goed kon vertellen wat er was gebeurd en waarom hij werd toegetakeld, werd met een gebroken neus en gebroken tanden naar het ziekenhuis gebracht. Hij liep ook een hersenschudding op. Een als clown geschminkte fietser zorgde voor ongerustheid en een korte hype. Op de Nijverwaard en het Noordoost-Kwadrant werden gedumpte katten gesignaleerd. De vrijwilligers van het dierenasiel aan de Molendijk gingen erop uit om ze te vangen en verzorgen. Op de Sportlaan vonden twee aanrijdingen plaats. Op de Deltalaan botste een fietser tegen een voetganger. De 63-jarige man op de fiets kwam ten val en raakte buiten bewustzijn. Hij lag er slecht bij en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Kermisbijeenkomst

De van tevoren veelbesproken kermisbijeenkomst in het Griendencollege leverde een compleet beeld, maar geen nieuwe inzichten op. Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of de kermis mag terugkeren op het Burgemeester Winklerplein. Dat zal deze maand gebeuren. De fracties beslissen niet alleen over de locatie, maar ook over de toekomst van de kermis in Sliedrecht. In 2013 trokken de exploitanten al de stekker eruit uit onvrede over de huidige locatie, in 2015 zal dat besluit volgens Edwin Vader, die de kermis het afgelopen jaar nieuw leven inblies, definitief zijn. Uit een gemeentelijke schouw is gebleken dat het Winklerplein de enige centrumlocatie is waar een volwaardige kermis kan worden opgetuigd.

Sinterklaas

Hij passeerde al een paar keer de revue. Sinterklaas en zijn louter zwartgekleurde Pieten kreeg een warm welkom in de Havenstraat. De regen viel met bakken uit de hemel, maar dat deerde niemand, al was de goedheiligman wel blij dat hij zijn kapotte mijter net op tijd terug had. Bij de Sinterklaasvoorstellingen in het Griendencollege was het weer een dolle boel. Datzelfde gold voor de tweedaagse Winterknots in De Valk.

Gemeentepenningen

Zeventien ‘bijzondere’ vrijwilligers kregen een gemeentepenning uitgereikt in De Lockhorst. Bijzonder was ook de aanwezigheid van ‘Tante Lien’, een bekend personage van de in Nederlands-Indië geboren Wieteke van Dort, bij de opening van een nieuwe wisseltentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum. Aan deze expositie over de vroegere tinwinning op het Indonesische eiland Billiton heeft Conny Dirkzwager, de nieuwe conservator, nog niet bijgedragen. Sliedrecht Vandaag zocht haar al wel op voor een interview. Ook het Sliedrechtse echtpaar Theo en Désirée Leeuwestein werd geïnterviewd. Deze ‘zorgondernemers’ hebben hun hart verpacht aan mensen met een verstandelijke beperking en zetten in een voormalig kantoorpand aan de Rivierdijk een particulier wooninitiatief op.

Winterse plaatjes

Eind december konden er eindelijk weer eens winterse plaatjes worden geschoten en was er, hoewel maar heel kort, voor het eerst in 2014 sprake van sneeuwpret. Sliedrecht Vandaag vroeg en kreeg fraaie foto’s van sitebezoekers.

Vormdip

Het damesteam van Sliedrecht Sport plaatst zich, zoals te verwachten viel, moeiteloos voor de play-offs. In de reguliere competitie is de koppositie binnen handbereik na fraaie overwinningen op onder andere Peelpush en Sneek. Beide ploegen werden omver geblazen door de blauw-witten, die op hun beurt een pijnlijke nederlaag leden tegen Set-Up ’65 en weinig hadden in te brengen tegen Stod Volley Steinkjer in de tweede ronde van de Challenge Cup. Nu het Europese avontuur voorbij is, is het vizier volledig gericht op het bekertoernooi en, met name, herovering van de landstitel, die in 2014 in handen kwam van Coolen-Alterno. Sliedrecht Sport reist 17 januari naar Apeldoorn en speelt 11 februari thuis tegen Alterno. Deze confrontaties gaan er echter alleen nog ‘maar’ om een goede positie voor de play-offs te bewerkstelligen. 17 januari is ook een belangrijke datum voor het herenteam, dat voor eigen publiek de derby speelt tegen Next Volley Dordrecht. Aan het begin van het seizoen waren de baggeraars de schapenkoppen met 0-3 de baas. Echter, de kaarten zijn anders komen te liggen. Waar Next Volley klom naar de vierde plaats, leed Sliedrecht Sport vier nederlagen op rij. De ploeg had veel last van blessures en wil zich in de tweede competitiehelft herpakken. De korfballers van SKC Merwede kunnen de titelstrijd weer spannend maken op 17 januari. In Maassluis treden de manschappen van Enno Verhoef, die in een interview uitgebreid vertelde over zijn wandeltocht naar bedevaartsoord Santiago de Compostella, aan tegen de gelijknamige koploper. Merwede is de nummer twee op vijf punten achterstand. Na een nipte nederlaag tegen Maassluis in De Stoep had de jonge, talentvolle ploeg even te maken met een vormdip. De voetballers van v.v. Sliedrecht kwamen niet in een dip, maar in een wak terecht. Met als gevolg een afzink naar de vijfde plaats. In de laatste wedstrijd voor de winterstop bewees het team van Kees van Loon, die ook in het seizoen 2015-2016 aan het roer staat, zichzelf wel een goede dienst door Rijsoord, die toen nog bovenaan stond, met 1-2 te ringeloren. De krachtmeting met de nieuwe lijstaanvoerder Nieuw-Lekkerland heeft dankzij drie afgelastingen nog altijd niet plaatsgevonden. Sliedrecht heeft in deze topper aan een punt genoeg om de eerste periodetitel in de wacht te slepen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>