OBS De Wilgen verandert in een Brede School

SKA komt over met peuterspeelzaalgroepen en start over een maand kinderdagverblijf in schoolgebouw

010 (Kopie)SLIEDRECHT – Kindercentrum SKA en OBS De Wilgen zijn al heel lang goede buren aan de Valkweg. ,,We werken sinds 2002 samen door dezelfde leermethode aan te bieden. Vanaf deze week zitten we in één gebouw. Daar zijn veel voordelen aan verbonden. We kunnen bijvoorbeeld meer gezamenlijke activiteiten houden”, aldus Marianne Bor, de locatieleider van De Wilgen. SKA-directrice Hanneke Spruijt knikt instemmend: ,,Wat vooral een voordeel is, is dat de kinderen die naar onze peuterspeelzaalgroepen gaan al een beetje wennen aan hoe het is op een school.”

Door Erik de Bruin

Vanmiddag rond half twee zwaaiden de peuters van De Lapjeskat en Jip en Janneke naar hun vroegere speellokalen. Na een wandeling van twee, drie minuten liepen ze door de poort van De Wilgen, op weg naar hun nieuwe onderkomen. ,,We hadden ruimte over en maken daar gebruik van door een Brede School te creëren”,  legt Bor uit. In de zomervakantie is flink doorgewerkt. ,,Allereerst heeft aan de oostelijke vleugel een verbouwing plaatsgevonden. Begin deze week konden de peuterleidsters deze ruimtes inrichten en nu kan de verhuizing in fases plaatsvinden. Elke ochtend en donderdagmiddag verhuizen steeds twee peutergroepen. Morgen zijn alle kinderen over.”

‘Prettige ervaringen’

In dit deel van het schoolgebouw, dat leeg is geraakt vanwege het aantal leerlingen dat vermindert door vergrijzing van de buurt, is sinds de start van het nieuwe schooljaar ook de buitenschoolse opvang gevestigd en op 1 oktober start SKA met een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Daarmee is de school, die van zeven uur ‘s morgens tot half zeven ‘s avonds open is, helemaal ingesteld op de huidige tijd van ouders die allebei werken en een vloeiende leerlijn  peuter – kleuter – basisschoolleerling. ,,Het is een landelijke tendens”, zegt schooldirecteur Joost Verhoef. ,,Alle scholen groeien hier naartoe. SKA is voor ons een logische, betrouwbare partner omdat we al ruim tien jaar prettig samenwerken. Gelukkig wilden ze graag met ons meedoen.” Spruijt beaamt dat: ,,We hebben elders in ons werkgebied (Stichting Kindercentra Alblasserwaard heeft veertien locaties in de gemeenten Giessenlanden en Sliedrecht, red.) prettige ervaringen opgedaan met het Brede School-concept. De lijnen zijn kort en voor ouders is het handig als alles onder één dak is.”

Schoolplein

Alle nieuwkomers hebben hun eigen ingang en hun eigen schoolplein. De peuters die vanmiddag verhuisden, bleven maar even binnen om hun nieuwe lokaal te bewonderen. Gezien het mooie weer was het zonde om niet naar buiten te gaan en op het schoolplein te spelen. Wat ook nieuw is. Als het kouder wordt, kunnen ze zich uitleven in de gymzaal.

* Als je op de foto klikt, wordt die vergroot.

De peuters van De Lapjeskat en Jip en Janneke betreden hun nieuwe onderkomen. Ze worden verwelkomd door de kleuters van OBS De Wilgen.
De peuters van De Lapjeskat en Jip en Janneke betreden hun nieuwe onderkomen. Ze worden verwelkomd door de kleuters van OBS De Wilgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>