College en winkeliers willen een impuls geven aan de Kerkbuurt

‘Aantrekkelijker winkelaanbod, deels toegankelijk voor auto’s, meer horeca, verfraaien leegstaande panden, bankjes, een weekmarkt en een rolbaan of roltrap’

092 (Kopie)SLIEDRECHT – ‘College komt met eerste plannen voor de Kerkbuurt.’ Deze kop staat boven een persbericht dat de gemeente Sliedrecht gisteravond heeft verstuurd. Tijdens de beeldvormende raadsvergadering die gisteravond plaatsvond presenteerde wethouder Len van Rekom de eerste plannen voor een impuls aan de Kerkbuurt. ,,Hij nam de gemeenteraad mee door het plan van aanpak waar de afgelopen maanden, samen met de winkeliers, hard aan is gewerkt. Inkrimping en verandering van het winkelbestand, meer horeca, betere autotoegankelijkheid, fietsen toestaan, meer gezelligheid en levendigheid, het verfraaien van leegstaande panden, een gedeeltelijke overkapping, een rolbaan/roltrap en de mogelijke komst van een weekmarkt kwamen aan de orde.”Aldus de gemeente.

Naast de gemeente denken, zo is verder te lezen, ook de pandeigenaren en ondernemers van de Kerkbuurt actief mee over de toekomst van de Kerkbuurt. ,,Ik proef het enthousiasme om er met elkaar iets moois van te gaan maken”, zei Van Rekom. ,,Niet voor niets hebben we als college de Kerkbuurt gemarkeerd als één van de grote projecten die we willen realiseren. Om echt iets neer te zetten hebben we alle partijen hard nodig.” Allereerst wordt onderzocht of de toegankelijkheid kan worden verbeterd met een roltrap of rolbaan vanaf de ingang bij de Jumbo richting de Hema. Daarnaast lag er een plan om het Merwedeplein te overkappen. ,,Echter, uit een eerste inventarisatie blijkt dat dit de nodige nadelen met zich meebrengt en dat de kosten hoog zijn”, zo laat de gemeente weten.

Auto’s

,,Met ondernemers is gesproken over het deels autotoegankelijk maken van de Kerkbuurt tussen de P.C. Hooftlaan/Oosterbrugstraat en de Waterkeringsweg zodat zich hier winkels kunnen vestigen met een ‘snelle boodschap-functie’. Daarnaast is het binnenkort mogelijk om te fietsen over de Kerkbuurt als hier geen bezwaren meer tegen worden ingediend. Leegstaande panden kunnen worden verfraaid door gevel- en etalagebekleding toe te passen. Door middel van banieren (vlaggen) en meer bankjes en andere zitelementen kan de gezelligheid en levendigheid worden vergroot.”

,,Op verschillende manieren wordt geprobeerd het winkelaanbod aantrekkelijker te maken. Zo moeten de verschillende branches beter vertegenwoordigd zijn en is er behoefte aan meer horeca. Ook het omvormen van winkelpand tot woonruimte kan soms een oplossing zijn.”

Weekmarkt

Eerder dit jaar had de gemeente al aangekondigd dat onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke verplaatsing van de weekmarkt naar de Kerkbuurt. Hierin wordt nu ook de optie meegenomen dat naast de markt op het Burgemeester Winklerplein een aanvullende markt met andere producten op de Kerkbuurt komt. In het najaar wordt duidelijk of dit kans van slagen heeft.
In het onderzoek naar een toekomstbestendige locatie voor de kermis is ook gekeken of de Kerkbuurt hiervoor in aanmerking komt. Dit blijkt niet haalbaar. Na de zomer komt het college met een gedetailleerder plan in een raadsvoorstel met financiële onderbouwing. Hierin wordt de input van de gemeenteraad meegenomen. Binnenkort start een onderzoek binnen het Sliedrechtse bewonerspanel naar de waardering en beleving van de Kerkbuurt.

De gemeente bericht dat het binnenkort mogelijk is om tijdens winkeltijden te fietsen over de Kerkbuurt. Dit komt niet uit de lucht vallen. In februari kreeg de gemeenteraad een brief van het gemeentebestuur waarin stond vermeld dat deze maatregel wordt ingevoerd. Ook dat kwam niet uit de lucht vallen. Met deze maatregel geeft B&W gehoor aan de motie die de SGP-ChristenUnie indiende tijdens de begrotingsvergadering op 11 november en die werd aangenomen.

Lezersreacties

Bij de artikelen die Sliedrecht Vandaag hierover publiceerde verschenen veel lezersreacties. Dat ging niet alleen over fietsen op de Kerkbuurt (of het wel of geen goede maatregel is zijn de meningen over verdeeld), maar over de impulsen die nodig zijn om de winkelstraat aantrekkelijker te maken. Sitebezoekers discussieerden onder andere over het winkelaanbod, een rolbaan/roltrap en overkapping van het Merwedeplein (zie ‘Gerelateerde berichten’).

 

 

8 gedachten over “College en winkeliers willen een impuls geven aan de Kerkbuurt”

  1. Ik hoop dat er op deze site veel reacties blijven komen over de “upgrading” van “onze” Kerkbuurt. Zonder inbreng van het winkelend publiek, winkeliers, pandhouders en gemeente zouden het vruchteloze plannen blijven. De ideeën zijn gelanceerd, doorpakken nu.

  2. Wat fijn! Eindelijk weer een beetje aandacht voor wat ooit zo gezellig vertoeven was. Het verval is zo groot geworden de afgelopen jaren. Zonde voor de ondernemers die er wel iets van proberen te maken. Het moet weer het hart van het dorp worden: toegankelijk en sfeervol, zonder vervallen leegstaande panden!

  3. Kijk dat zijn nou eens goede plannen! Alleen als dit alles gaat lopen, zou het fietsen op de Kerkbuurt niet echt veilig zijn.
    Maar ik zou zeggen: heel veel succes met het realiseren van deze prachtige plannen en dat er maar meer mensen hier gaan winkelen dan in Papendrecht!

  4. Reactie op Maaskant: Ik zou niet weten wat er in Papendrecht beter is dan in Sliedrecht. Supermarkten zijn in Sliedrecht net zoals in Papendrecht. Het enige verschil in het voordeel van Papendrecht is de Action, die loopt als een trein. Parkeren is hier slecht. Ik snap niet waarom Sliedrechters beter in Papendrecht zouden kunnen winkelen dan in Sliedrecht. Om echt een poosje te winkelen ga dan naar Gorcum, Breda, Dordrecht of Rotterdam.

    1. Ik kan me herinneren dat ik me ooit negatief uitsprak over 2 supermarkten van dezelfde supermarktketen in 1 dorp. Nu ben ik, nadat ik voor de 1e keer in 20 jaar boodschappen heb gedaan aan de Populierenhof, nog zekerder. De locatie bij de Kerkbuurt mag wel bovengenoemde keten worden. Deel het pand door twee: twee ingangen, twee panden of meer (zo zit ik vol ideetjes). Dit is trouwens als je het meer mensen vraagt een grote wens.

  5. De Kerkbuurt is de laatste jaren het Nederlands elftal van Sliedrecht geworden. Iedereen heeft er wel een mening over, ook ik. Hopelijk komt de Kerkbuurt aan de orde tijdens het Sliedrecht Debat op donderdagavond 25 juni. Ook het Winklerplein heeft mijn betrokken aandacht. Het doodgebloede winkelgebied op de Kerkbuurt is onpersoonlijk geworden en niet interessant meer. Alle meningen die op deze site zijn geventileerd, kunnen door het college en de winkeliers meegenomen worden in het plan van aanpak. Blijf reageren, zou ik zeggen. Het belangrijkste is om de Kerkbuurt niet de rug toe te keren! Het winkelgebied biedt nog steeds interessante mogelijkheden. Met impulsen en nieuwe ideeën zeker!

  6. De Kerkbuurt kan inderdaad een stuk mooier worden met bomen, bloembakken etc. Geen kantoren verder (bijv. makelaars) of brillenzaken meer. Wel leuke terrasjes. En Beertje, goed idee van de Action in het Jumbo-pand! 1 Jumbo is genoeg (of een Lidl)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>