‘U bent de oudste van heel Sliedrecht, ma’

007 (Kopie)SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen bracht gisteren voor het derde achtereenvolgende jaar als burgemeester van Sliedrecht een verjaardagsbezoek aan mevrouw A.P. de Jong – Netten, de oudste inwoner van Sliedrecht. Hij had ditmaal 104 bonbons meegenomen. ,,Ik vind het thuis veel te gezellig”, zei ze vorig jaar in haar woning in de Nachtegaalflat, waar ze nog zelfstandig woonde. Inmiddels is ze toch verhuisd naar Waerthove, het verzorgingshuis waar ze destijds al een aantal maanden had gerevalideerd nadat ze bij een val in de woonkamer haar knie had gebroken. Terug op haar stekje aan de Nachtegaallaan maakte ze weer een lelijke smak. Ditmaak brak ze haar heup. Mevrouw De Jong is echter niet stuk te krijgen. Ze ging wederom onder het mes, krabbelde wéér op, maar besloot wel in Waerthove te blijven.

,,Hier heb ik het ook goed naar m’n zin”, zegt ze monter. ,,Ik moest natuurlijk wel even wennen, maar dat is altijd zo als er iets verandert.” ,,Het scheelt dat mijn moeder positief is ingesteld. Ze leeft gewoon nog heel erg graag.” Vorig jaar zei de dochter van mevrouw De Jong hetzelfde. ,,In feite is er niet veel veranderd. Nou ja, ze heeft natuurlijk een zware operatie ondergaan.” ,,Lopen gaat niet meer “, vult haar moeder aan. Hoewel ze niet meer zo goed kan horen, volgt ze aardig wat er wordt gezegd. ,,Ik heb daar geen kracht meer voor en ik durf ook eigenlijk niet meer. Ik ben veel te bang geworden om weer te vallen.” ,,Verder is ma kerngezond. Als er iets is te doen, gaat ze altijd naar de activiteitenruimte.” Een kookclub, een praatgroep, handwerken, bingo … mevrouw De Jong schuift graag aan. Ze houdt van gezelligheid. ,,Waar we over praten? Over van alles, maar vooral over vroeger. Onder andere over de oorlog. Mijn man werkte in een gaarkeuken. Hij probeerde altijd wat meer vet te geven aan de Nederlanders dan aan de Duitsers. Om een prakkie in zijn zak te stoppen, heeft-ie ook wel eens overwogen, maar het is maar goed dat hij dat niet heeft gedaan. Als de Duitsers dat hadden gezien, had hij de kogel gekregen. In een steegje in Rotterdam (waar ze woonden, red.) heeft hij drie mannen geëxecuteerd zien worden. Hij heeft verschrikkelijke dingen gezien. Wie niet in de oorlog?”

Ze vertelt ook dat de een wat meer heeft te vertellen dan de ander, die liever luistert. ,,Waar mijn moeder toebehoort? Wat denkt u zelf?” Ze lacht als ze zegt dat ze de oudste is. ,,Dat bent u inderdaad, ma. U bent de oudste van heel Sliedrecht.”

Haar geheim? ,,Ik probeer overal de humor van in te zien, niet de ernst.”

Haar eigenlijke verjaardag vierde ze op Hemelvaartsdag met de familie, die op bezoek kwam. Op 14 mei 1940, 75 jaar geleden, werd, op haar 29e verjaardag, Rotterdam gebombardeerd. Daar vertelde ze vorig jaar uitgebreid over aan de burgemeester. Zie ‘Gerelateerde berichten’.

007 (Kopie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>