BaggerPraktijkTuin maakt museum nog interactiever en interessanter voor de jeugd

Gerestaureerde en teruggeplaatste concentratiemeter is een goed voorbeeld van innovatie in de hightech-baggerindustrie

022 (Kopie)SLIEDRECHT – Interactie. Daar zijn veel musea naar op zoek en daar vormt het Nationaal Baggermuseum, dat al sinds jaar en dag in Sliedrecht is gevestigd, geen uitzondering op. In het museum is al van alles veranderd, gisteren is ook de BaggerPraktijkTuin in bedrijf gesteld.

,,Jongeren interesseren voor techniek, dat is in dit geval onze drijfveer. Daarom hebben we de BaggerPraktijkTuin bedacht.” De ogen van Kees Netten, die als sectormanager werkzaam is voor Krohne Nederland, glunderen als Remco van de Ven, die de PR van het museum verzorgt, bovenstaande zin uitspreekt. ,,Techniek is de toekomst. Het is belangrijk dat we investeren in de innovatieve maakindustrie.” Baggeren klinkt ouderwets. ,,Het is een geuzennaam”, zegt Van de Ven. ,,Een overkoepelende naam. Voor waterbouwkundige werken. Wat baggerbedrijven doen, is zo omvangrijk.” Netten: ,,Neem het Suezkanaal. Een consortium waar onder andere Boskalis en Van Oord deel van uitmaken legt een vijftig kilometer lang nieuw kanaal aan. Ze racen daar doorheen. De Egyptenaren dachten dat met hun vrachtwagens bij te kunnen houden. Mooi niet. Er wordt een miljoen kuub zand per dag opgezogen. Dat is onvoorstelbaar.”

Concentratiemeter

Krohne heeft de baggerindustrie een goede dienst bewezen door samen met IHC de concentratiemeter te ontwikkelen. Hiermee wordt de snelheid en de concentratie van het opgezogen mengsel gemeten. Op basis van permanente meting kan de productie van het baggerproces worden berekend. Met behulp van deze precieze informatie kan de baggermeester, die aan het roer staat van dit proces, efficiënt werken. Zo’n concentratiemeter was altijd al te zien in de tuin van het Baggermuseum. Naast de enorme snijkoptanden waarmee baggerschepen de bodem loswroeten en ander materiaal. Het van oorsprong Sliedrechtse bedrijf, dat is gevestigd aan de Kerkeplaat in Dordrecht, heeft de concentratiemeter onlangs meegenomen en gerestaureerd. Afgelopen dinsdag werd het instrument teruggebracht en op een prominentere plek geplaatst, bij de ingang van de BaggerPraktijkTuin, die inmiddels uit vijftien verschillende opstellingen bestaat en daarmee echt in werking kan treden. ,,Donderdag is een try-out. Dan komen twee schoolklassen uit Hardinxveld-Giessendam op bezoek”, vertelt Van de Ven. Het baggermuseum is niet over één nacht ijs gegaan. ,,Er zijn met behulp van het Erfgoedhuis Zuid-Holland verschillende lespakketten samengesteld. Wat leerlingen op school hebben geleerd, ervaren ze hier. Er staat een mini-hydraulische kraan en er ligt zand om een dijk te bouwen. Hoe bekleed je dit met klei zodat de waterkering niet afbreekt als gevolg van onderspoeling? Hoe werkt een centrifugaalpomp? Hoe manoeuvreer je met een schip in een klein gebied?”

Hightech

,,Er is ook een bak met modder waar ze met een baggerbeugel in kunnen wroeten. Dat is het ouderwetse deel. Baggeren was vroeger loodzwaar werk. Nu is het allemaal higtech. Weinig baggeraars krijgen nog vieze handen.” In de baggerindustrie, waarin Nederland wereldwijd de boventoon voert (Netten: ‘omdat we zo innoverend zijn’), zijn, zo brengen ze allebei naar voren, veel knappe koppen werkzaam. Mensen die kaas hebben gegeten van techniek. Die graag aan de knoppen zitten of die knoppen hebben bedacht. ,,De lespakketten en de rondleidingen zijn voor verschillende niveaus. Van groepen 6 op de basisschool tot eerstejaarsstudenten op de TU Delft.”

De gerestaureerde concentratiemeter is net teruggeplaatst. Kees Netten  van Krohne Nederland en Conny Dirkzwager, de conservator van het Nationaal Baggermuseum, schudden elkaar de hand.
De gerestaureerde concentratiemeter is net teruggeplaatst. Kees Netten van Krohne Nederland en Conny Dirkzwager, de conservator van het Nationaal Baggermuseum, schudden elkaar de hand.

020 (Kopie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *